DC Dordrecht met 7-13 ten onder tegen titelkandidaat

Het team van Damclub Dordrecht ging met 7-13 ten onder, gezien het ratingverschil van beide teams is dat een goed resultaat van de Dordtenaren. Zeker als je de inhoud van de partijen bekijkt. Al snel waren de Tilburgers effectief. Martijn de Leeuw had nog geen uur nodig om Kees van Dijk op de knieën te krijgen, door middel van een soort “groenzet” werd Van Dijk slachtoffer. Het werd ook 0-4 door Thijs van den Broek, helaas was de notatie niet geheel leesbaar maar duidelijk was dat de Tilburger enorm tempi winst behaalde en Dingemans positioneel overspeelde. De achterstand van de Dordtenaren werd zelfs 0-6 door een overwinning van Mehmet Yöney tegen Bert Baars. Baars hield lang stand in een klassiek duel zette Yöney in een Molimard-aanval in. Baars ruilde de voorpost af en sloeg toen naar voren, iets beter was om naar achteren te slaan om zo de verdediging solide te houden. Echter dat was nog niet de fout. Maar Yöney ruilde naar veld 29. Baars moest nu op de voorpost lopen en deze afruilen, zodat hij zelf een voorpost op 19 zou krijgen, die overigens veilig zou staan. In plaats daarvan beging Baars een blunder door achter schijf 21 te lopen, er volgde toen een simpele 3 om 4 en de partij was beslist.

In de partij tussen Aart de Bruin en Johan Coorevits werd het evenwicht geen moment verbroken en was de remise een terechte uitslag en bracht de stand op 1-7.

Spektakel was er in de partij tussen Toine Brouwers en Nico Knoops de opening was zeker niet alledaags te noemen, al na 12 zetten kon Knoops een afwikkeling naar dam nemen, een dam die weer afgevangen zou worden waarna Brouwers een aanvalsstand zou krijgen, Knoops zag dit dan ook niet zitten speelde positioneel verder. Waarop Brouwers direct een voorpost op 23 innam, die Knoops correct wegruilde. Opmerkelijk moment was toen Brouwers een klaverblad innam. Knoops kon toen laten slaan om zodoende zijn gehele lange vleugel te ontwikkelen, maar besloot zijn lange vleugel vrijwillig  op te laten sluiten. Het was een onoverzichtelijke stand, die door het programma Kingsrow toch al was het licht voordeel aan Brouwers gaf. Maar de computer gaf het advies om de opsluiting uit te spelen. Brouwers echter kwam met een verrassende manoeuvre, wat Knoops een wankele voorpost leek op te leveren. Door achter de voorpost te lopen moest Knoops zelfs nog een stapje naar voren en had nu zelfs een verre voorpost op veld 32. Maar deze was vooralsnog verdedigbaar. Op zet 31 ging Brouwers in de fout, in dergelijke moeilijke posities is een fout zo gemaakt zelfs voor een speler met een rating boven de 1400. Want Knoops kon nu toeslaan met een combinatie die op zijn minst een schijf opleverde, en in het gunstigste geval een doorbraak. Echter werd deze combinatie ook door Knoops gemist. Uiteindelijk werd de positie weer genormaliseerd, en bleef er een gelijkwaardige stand over. Bewonderingswaardig is de manier waarop Nico Knoops de strijd met een speler van het kaliber Toine Brouwers aangaat, en  eigenlijk te weinig krijgt met een remise. (2-8).

Anton Kosior en Jimmy Depaepe speelde een partij waarin het evenwicht ook nauwelijks verbroken werd na 42 zetten nam Kosior een doorbraak die een schijf koste, maar Depaepe was ook al snel op dam, er werden geen kansen meer gecreëerd waardoor de stand op 3-9 kwam.

Nico Stuurstraat kwam wat nadelig uit de opening tegen Yves Vandeberg. De Belg bouwde een mooie stand op maar toch verdampte het voordeel beetje bij beetje.  Stuurstraat speelde verder een foutloze partij, en dat tegen een speler met ruim 300 ratingpunten meer. (4-10).

Jan van Oosterhout speelde een prima partij tegen Bryan Wollaert, in een klassiek duel lukte het de belg niet om het voordeel naar zich toe te trekken. Op zet 45 ging Wollaert in de fout, hij had toen genoegen moeten nemen met remise doormiddel van een damcombinatie. Maar hij wilde de 340 ratingpunten verschil ook tot uiting in de uitslag brengen. Dit kwam hem bijna duur te staan.

Van Oosterhout verzilverde de echter niet. Maar gaf de Belg nog een kans om een remise combinatie te nemen, deze keer deed hij dat wel en was de stand 5-11.

Jasper Daems speelde een hekstellingpartij tegen Randy Horne, lang ging het gelijk op, maar toe Daems niet op tijd zelf de hekstelling verbrak, ging het helemaal mis voor hem. Geforceerd werkte Horne nu naar een winnende damcombinatie. De dam werd nog wel afgepakt maar de overblijvende stand was gewonnen. Echter haalde Horne op het verkeerde veld dam, anders was de partij direct uit geweest. Nu volgde er nog een eindspel wat analytisch ook gewonnen is. Maar op zet 65 ging Horne toch nog in de fout en wikkelde af naar een eindspel wat remise opleverde (6-12).

Arie van de Weteringh speelde tegen Hein de Cokere zeer sterk, langzaam maar zeker drukte hij zijn tegenstander naar achteren. Het voordeel voor Van de Weteringh werd met de zet groter zonder dat de Belg ook maar iets kon uitrichten. Er waren vele mogelijkheden voor de Dordtenaren om alle strategische velden te bemachtigen. Het leek een kwestie van tijd, maar de scherpte bij Van de Weteringh was er nog niet helemaal, dat kwam door het feit dat hij nauwelijks meer achter het dambord te vinden is. Op de 48e zet ruilde hij terug daarmee  gaf hij eigenlijk al het winnende voordeel uit handen. Maar De Cokere ging in de fout op de 50e zet kon Van de Weteringh alsnog winnen door met 51.23-29 achter een schijf te lopen, waarna de Belg geen verdediging meer had gehad om Van de Weteringh van dam te houden, en zou de stand uit zijn geweest. Na 51.41-37 is de stand remise. En dat bracht de eindstand op 7-13. Het verschil in deze wedstrijd was duidelijk het benutten van kansen. Dammend Tilburg heeft drie kansen gecreëerd en ook alle drie verzilverd. De Dordtenaren hadden in vier partijen kansen gecreëerd, maar geen enkele verzilverd.  

Nico Stuurstraat heeft een prima remise gespeeld tegen Yves Vandenberg. (Foto: Joop Roedolph tijdens Salou-open)

PlHoofdklasse B123456789101112   We Pu Bs
1  Dammend Tilburg   ..............13....16   2 4 18
2  CEMA/De Vaste Zet  .. ........12......12..   2 4 8
3  Den Haag  .... ............11..11   2 4 4
4  Heijmans Excelsior  ...... 1013............   2 3 6
5  Van Stigt Thans 2  ......10 ........12....   2 3 4
6  Samen Sterk  ......7.. ........13..   2 2 0
7  RDC Rijnsburg  ..8........ 11........   2 2 -2
8  IJmuiden  ............9 10......   2 1 -2
9  DC Dordrecht  7............10 ......   2 1 -6
10  Dammend Tilburg 2  ....9..8........ ....   2 0 -6
11  Ons Genoegen Utrecht  ..8......7........ ..   2 0 -10
12  Gooi & Eemland  4..9................    2 0 -14

Damclub Dordrecht heeft het een stuk moeilijker dan het vorig seizoen. Toch gezien de omstandigheden hebben de Dordtenaren toch veerkracht getoond in de eerste twee ronde. Nu mogen ze de uitwedstrijd spelen tegen DC Den Haag, die sterk gestart is met twee maal winst.

De Kroonschijf DEZ wint ook de tweede wedstrijd

De Kroonschijf DEZ heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd in winst weten om te zetten. Tegen EAD Asten werd een ruime 14-6 overwinning geboekt. De score werd geopend door Dirk van Genderen die al vroeg schijfwinst wist te behalen doordat zijn tegenstander Piet van Rens in een kaatsingszetje liep. Toen ook de voorpost van Rens ten dode was opgeschreven hield hij het voor gezien en was de stand 2-0 voor De Kroonschijf DEZ. Jonathan Mentink wist Lei Janssen te kloppen, de partij begon klassiek maar langzaam maar zeker kreeg Mentink het centrum in hand. Op de 33e zet liep Janssen in een damzet, die feilloos door Mentink uitgevoerd werd. Nadat de dam weer afgepakt werd hield Mentink een schijfwinst over. Dit was ruim voldoende voor Mentink om de partij te winnen en zo de stand op 4-0 te zetten. De partij tussen Harm Jan van Rees en Hans Greveraars werd het evenwicht niet verstoord, en na 41 zetten kwamen de spelers remise overeen. Ook het treffen tussen Arie van Genderen en Adrie van Oudheusden was vrij rustig, het begon nog wel met een Roozenburg aanval van Van Genderen. Maar toen deze van het bord verdween waren beiden spelers tevreden met remise, en dat werd overeengekomen na 42 zetten waardoor De Kroonschijf DEZ comfortabel met 6-2 de leiding had. De partij tussen Peter Arts en Eef Stam begon heel interessant. Arts begon met een Molimard-uitval,  maar Stam zette daar een hekstelling tegenover, iets wat je in de praktijk weinig ziet, het werd een boeiend gevecht zonder dat het evenwicht echt verbroken werd. Het was Stam die na 27 zetten de witte aanval afbrak, en toen werd de stand overzichtelijker, wat resulteerde na 42 zetten in remise (7-3). De partij tussen Ad de Hek en Jules Martens werd een rustige partij waarin het evenwicht niet verbroken werd, dus remise als logisch resultaat (8-4). Ad Boot nam tegen Peter Hartog een flankaanval, maar behandelde deze niet goed, al op zet 16 speelde hij met 11-17 een zet waardoor zijn aanval kwetsbaar werd. De zwarte stand is misschien nog wel houdbaar, maar Boot kon zich geen enkele mindere zet meer permitteren. En dat gebeurde op zet 19 wel, na 14-20 was de zwarte positie kritiek te noemen, 19…2-7 was toen min of meer verplicht. Hartog speelde het goed uit, hij liep een paar keer op de zwarte voorpost van Boot zodat diens korte vleugel nagenoeg geen achterland meer had. Op het juiste moment ruilde Hartog op de rechter vleugel, zwarts flankaanval stond nu zo onder druk, dat Boot niets ander kon dan zijn voorpost cadeau te doen aan Hartog. Nu was het nog een kwestie van techniek, en daar slaagde Hartog zoals verwacht mocht worden prima in zo dat de stand 10-4 werd. Aan bord 1 speelde Piet Trapman sr. tegen Bert Berkers. De Brabander zette al vroeg een hekstelling op het bord. Maar een wapen werd dat is deze partij nooit.  Trapman ruilde de hekstelling weg het evenwicht werd daarna niet meer verstoord waardoor Trapman de “match winner” werd en de stand op 11-5 bracht.

Heel boeiend was de partij tussen Paul Hellings en Peter de Hek. In een Roozenburg-aanval zette De Hek een offervariant in, bij analyse blijkt dat het gespeelde 18…1-6 van De Hek geen echte kansen bracht. Het computer programma Kingsrow komt met 18…2-7 dat geeft veel meer kansen, als wit dan hetzelfde als in de partij speelt (waarom ook niet, het programma geeft dat ook als beste zettenreeks aan)  blijkt dat wit een schijf gaat verliezen op termijn, met wat compensatie daar tegen over. De stand is dan zeer kansrijk voor De Hek. Nu bracht Hellings het Wiersma-tegenoffer zoals dat heet. Het verschil in het gespeelde 1-6 en het geadviseerde 2-7 zit hem in het feit dat zwart dan schijf 23 kan wegruilen met 18-22×22 en de aanval op schijf 19 kan openen, dat kon in de partij variant niet. Maar nu bleef er een zeer interessant ogende stand over die nog steeds in het voordeel van De Hek was, maar wel alle kanten op kon gaan. Het was Hellings die in deze o zo moeilijke stand in de fout ging, en moest besluiten om een afwikkeling te nemen met een schijfverlies. De Hek besliste de partij in stijl door een doorbraak combinatie te nemen en zo de stand op 13-5 te zetten. Wim Kalis kwam goed uit de opening tegen Hans Berkers, die weliswaar de aanval zocht, maar deze opening was toch in het voordeel van Kalis. Kalis kon de voorpost van Berkers onder druk zetten en zelfs winnen. Niemand gaf nog een stuiver voor de witte stand, zeker niet toen hij nog een tweede schijf gaf. Kalis kon al op diverse manieren de winst naar zich toe halen. Maar toch ging het nog fout op zet 54 ging Kalis die de twee punten ongetwijfeld al geteld zou hebben, in de fout door te snel naar dam te willen doorlopen, en zodoende even zijn eigen verdediging vergat in order te stellen, wat met 54…6-11 prima kon. Nu was het analytisch remise. Wat toch een domper was na zo’n partij. Eindstand was daardoor 14-6.

Peter de Hek speelde de mooiste partij van deze wedstrijd. In het Drost-systeem wist hij zijn tegenstander te kloppen. (Foto: Joop Roedolph tijdens de damdag van DC Dordrecht 2016)

De Rivieren Dammers gaan met 9-11 onderuit

Een wedstrijd met merkwaardige momenten op de facebook pagina van GDC Gorinchem, is te lezen dat er deze middag het één en ander misging. Laten we toch het score verloop eens onder de loep nemen. Krijn van Herwaarde kwam prima uit de opening tegen Wim Verschoor, maar speelde op zet 18 plots een vreemde zet die hem in de problemen bracht. Twee zetten later resulteerde dit een een combinatie wat hem schijfverlies opleverde. Na 36 zetten dacht Van Herwaarden een ruil te nemen, mag overzag dat hij ipv een 2-om-2 zomaar drie schijven weggaf. Waar de stand op 0-2 in het voordeel van Constant Charlois werd. Het werd nog erger voor de Rivieren dammers want Thijs Verboon die bezig was zijn tegenstander Sjaam Biekram onder de voet te lopen, zijn stand was uitermate kansrijk en alleen met zeer inventief spel van de Rotterdammer zou er mogelijk nog een remise uit kunnen slepen. Maar het algemene gevoel zou zijn geld toch op Verboon hebben gezet. Echter ging het vreselijk mis voor Verboon die in een damcombinatie liep en op slag verloor, dat betekende een 0-4 achterstand en dat was natuurlijk een mokerslag voor de Rivieren dammers. Het eerste punt werd gescoord door Gerry Verhoeven die na 46 zetten een veelbelovende stand had, maar te snel naar een remise wilde afwikkelen, met 47.25-20 had hij het zijn tegenstander Jurgen Tholel toch het vuur naar de schenen kunnen leggen. Het bracht de stand op 1-5.

Wim ’t Lam speelde een prima partij tegen Jaap Riesenkamp ondanks het enorme rating verschil gaf ’t Lam geen krimp. Na 30.33-28 had ’t Lam zelf winnend voordeel kunnen behalen, hij speelde het juiste 24-29 en toen had Riesenkamp geen goede verdediging meer. Het beste was eigenlijk nog een schijf te geven via de terugruil 40-34, maar Riesenkamp speelde 31.49-43? ’t Lam kon nu naar 45 combineren zoals Rik Verboon op toernooibase laat zien. Echter bleek ’t Lam dit allemaal niet gezien te hebben, en niet bewust naar deze stand toegespeeld te hebben en kwam Riesenkamp met de schrik vrij. Maar ook Riesenkamp kon er nog steeds geen goede verdediging vinden zelfs na 46-41 kon het zetje nog steeds!! ’t Lam ruilde zelf de stand weg en daarmee ook zijn voordeel. In een 7-om-7 stand werd remise overeengekomen in een totaal gelijkwaardige stand (2-6).

Het was Theo Voorspuij die de wedstrijd weer spannend maakte, hij klopte Radjinder Jharap. Jharap ruilde op zet 32 naar 27 en dat gaf Voorspuij een aanknopingspunt. Jharap bouwde zijn stand toen niet optimaal op, en verloor op zet 37 zomaar een schijf door tussenloop stond hij op twee slag. Voorspuij kon nu door middel van een plakker een schijf winnen. Waarschijnlijk had Jharap gedacht dat schijf terug te winnen, maar Voorspuij had daar voldoende middelen voor om zijn schijfwinst te behouden. Het leek toen een kwestie van tijd dat Voorspuij zou gaan winnen. Maar Jharap trapte onderweg nog in een 3-om-3 naar dam en dat versnelde de partij aanzienlijk en was de stand 4-6. Routinier Henk Houweling had geen enkele moeite om Eduard Autar op remise te houden, er was werkelijk niet één moment aan te wijzen waarop de Surinaamse GMI ook maar enig voordeel had. Dat bracht de stand op 5-7. Ook in de partij tussen Pelle Sterk en Shammie Kasnadi werd het evenwicht geen enkel moment gebroken met remise als logisch resultaat, dat bracht de stand op 6-8.

Bijzonder interessant was de partij tussen Rik Verboon en Patrick Stork, hier werd net als in de partij van Peter de Hek-Paul Hellings (zie verslag van De Kroonschijf DEZ-EAD Asten) het Drost systeem gespeeld. Echter speelde Verboon dit te consequent door. Op de 24e zet was het tijd om via 24.19-14 het schijf terug te geven. Nu hij dit niet deed werkte het witte plan perfect. En won Stork een schijf. Stork kwam volkomen gewonnen te staan, echter op zet 49 ging hij alsnog in de fout, als hij zijn verdediging wat meer ruimte gaf door de terugruil 31…20-24 was de stand helemaal uit geweest, nu hij 48…9-14 speelde was de stand analytisch remise. Maar nog niet in de praktijk, dat bleek toen Verboon op zet 53 terug ruilde met 53.37-32, toen was de stand verloren voor hem, correct had 53.24-19 geweest. Maar in een gewonnen positie gaf Stork toch remise, het leek ogenschijnlijk remise omdat wit 2 dammen dreigt te halen. Echter haalt het computer programma Kingsrow hier toch een analytische winst uit. (7-9). In de partij tussen Marinus van Genderen en Francis Tholel werd het evenwicht geen moment verbroken en was remise dus logisch (8-10). Wie de notatie naspeelt van de partij tussen Ernst de Heer en Radjes Balkaran snapt er helemaal niets meer van… Op zet 47 geeft Balkaran zomaar twee schijven cadeau echter schijnt De Heer met 25×14 geslagen te hebben, de partij liep daarna naar remise, maar had hij hier reglementair geslagen had het alsnog 10-10 geworden. Nu werd het 9-11 voor de Rotterdammers.

Theo Voorspuij kwam als enige tot winst. (Foto Joop Roedolph tijdens damdag DC Dordrecht)

PlEerste klasse C1234567891011   We Pu Bs
1  De Kroonschijf DEZ   ..........14....14..   2 4 16
   Constant Charlois  .. ......11..17......   2 4 16
3  Raes DC Maastricht  .... ............1213   2 4 10
4  ADG  ...... 12......11....   2 4 6
5  DC Nijmegen  ......8 ..........14   2 2 4
6  Rivieren Dammers  ..9...... ....12....   2 2 2
7  EAD Asten  6.......... ........   1 0 -8
8  Dammers Uit Oost 2  ..3.......... ......   1 0 -14
9  DES Lunteren 2  ......9..8.... ....   2 0 -6
10  De Kroonschijf DEZ 2  6..8............ ..   2 0 -12
11  Denk en Zet Culemborg 2  ....7..6..........    2 0 -14

 

De Kroonschijf DEZ 1 heeft een prima start en heeft de gedeelde eerste plaats te pakken. De komende ronde spelen uit bij Raes DC Maastricht gezien de stand een heuse topper. De Rivieren Dammers zijn vrij, terwijl De Kroonschijf DEZ 2 uit spelen bij DC Nijmegen, zij zullen daar de eerste punten willen halen.

PlTeams1234567891011   We Pu Bs
1  DAmateurs   ................1516   2 4 22
2  DIOS/Eureka  .. ......1113........   2 4 8
3  Tilburg/Dongen  .... ........10....15   2 3 10
4  De Variant  ...... ......11......   1 2 2
5  Heijmans Excelsior 2  ........ ..8..13....   2 2 2
6  CEMA/De Vaste Zet 2  ..9...... ......11..   2 2 0
7  Limburg CT  ..7....12.. ........   2 2 -2
8  Alblasserdam  ....109...... ......   2 1 -2
9  De Kroonschijf DEZ 3  ........7...... ....   1 0 -6
10  DIOS/Eureka 2  5........9...... ..   2 0 -12
11  Rivieren Dammers 2  4..5..............    2 0 -22

De regioteams van ZHZ blijven wat achter. Alblasserdam is er als enige in geslaagd om een puntje te scoren tegen Tilburg/Dongen. Dat is wat aan de magere kant. Voor de volgende ronde staan op het programma: De Variant-Rivieren Dammers 2 en Limburg CT-De Kroonschijf DEZ 3 terwijl Alblasserdam een vrije ronde heeft.